13. november 2013
Winter is Coming

Det bliver aldrig ligeså koldt i Barcelona som i Danmark – det ved vi godt allesammen. Og vi har stadig sol de fleste dage, og specielt turister, der stadig mener, at man sagtens kan gå med shorts, men det er nu blevet betydeligt koldere.

Udenfor gør det ikke så meget, for som ægte vikinger ved vi naturligvis hvordan man klæder sig når det er koldt. Problemet opstår når man opdager, at det dér koncept med isolering, det er ikke noget spanierne gør særligt meget i…

Den første vinter vi boede hernede var rent ud sagt rigtig hård – vi frøs så meget hele tiden, at man nærmest vænnede sig til at have dobbelt lag tøj på, dyner i sofaen og stadig være konstant spændt i kroppen og frossen i fingerspidserne – indendørs!
Bedsteveninden kan stadig få kuldegysninger selv midt om sommeren, når man minder hende om den første vinter, hvor hun var på besøg i en uges tid – hun frøs konstant.

Teogtæppe

Vi købte en lille ynkelig elektrisk radiator, som lige kunne varme sig selv og ca. 2 cm ud op – jeg husker J siddende ved sin computer med sutsko, tæppe om benene og radiatoren stående under bordet… Og han frøs stadig lidt!

Vi lærte det på den hårde måde: ældre spanske bygninger er ikke konstruerede som danske, der er lavet til at holde på varmen. Når man kombinerer det med utætte vinduer, der kun består af et stykke glas, gulve lavet af sten og ingen centralvarme, så går man en meget kold indendørs vinter i møde, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Tæppe

Derfor har jeg brugt dagen på at finde sutskoene frem, lægge gulvtæpper på de største bare stengulve, være ekstra nøjsom med gardinerne foran den store rude i stuen, og tænde den fine (og ganske hyggelige) gasvarmer.

Vinduet i kontoret (som vi tilbringer de fleste timer foran) bliver tapet permanent vinterlukket med isoleringstape, der bliver brygget endnu mere te end normalt, og der er altid mindst 4-5 stearinlys tændt for varmens skyld – selvom det heldigvis også er ret hyggeligt.

Varmer

Og så er det i øvrigt blevet helt accepteret praksis at højt råbe “luk døren” efter hinanden, så snart man forlader eller kommer ind i et rum 🙂

11 kommentarer til “Winter is Coming”

 1. Rikke siger:

  Kolde bygninger.. Brr! Dog er det meget fint I tager alle de nødvendige forholdsregler i den sammenhæng! Indendørs forfrossenhed er nu det værste i verden.

  (… Kom det fra pigen, der har slæbt dynen med sig ind i sofaen.. brr)

 2. Hehe, åh jeg kan lige forestille mig det! Vi har et vennepar, der har boet flere år i Italien, og de har også klaget over de kolde vintre (pga. manglende isolering). Hvad er udendørstemperaturen typisk om vinteren?

  • Camilla siger:

   Ja, jeg kan forestille mig, at det er meget det samme i store dele af det sydlige Europa 🙂
   Om sommeren er det skønt med kølige stengulve, og det er jo unægteligt sommer-agtigt ca. 9-10 måneder om året, men når det så bliver koldt…
   Lige nu er det faktisk ikke specielt koldt udenfor – ca. omkring 10-18 grader, men når forskellen mellem indendørs og udendørs kun er ca. 5 grader, så er det bare hårdt.

 3. Sidsel siger:

  Åh ha, det lyder koldt. Men altså jeg kan ikke lade være med at trække på smilebåndet over din elektriske radiator som kun lige kan opvarme sig selv, hehe. Lyder simpelthen så sødt, men selvfølgelig træls 🙂

  • Camilla siger:

   Ja, jeg kan godt se hvad du mener 😀 Vi har den stadig, og bruger den til at varme soveværelset op inden vi skal derind på de koldeste aftener – hvis den får 20 min med lukket dør, så kan den godt lige klare det 🙂
   Den lille radiator, der ville!

 4. Søs siger:

  Øv, det er PRÆCIS sådan det er her i Shanghai også. Temperaturen er faldet og jeg savner centralvarme. Her bruger de deres A/C til at spytte varme ud, men det når aldrig rigtig ud i rummet og med stengulv og dårlig isolering er her konstant (fod)koldt. Der er næsten koldere indendørs inden udendørs! Og jeg sidder altid indhyllet i et tæppe, har sutsko og en vamset cardigan omkring mig når jeg går rundt. Et varmt bad om morgenen er det bedste i øjeblikket – og det bliver kun koldere herfra. Gisp!

  • Camilla siger:

   Åh, det er jeg ked af at høre 🙁 Det er bare hårdt i længden. Nu ved jeg godt, at du ikke skal være der lang tid endnu, men hvis du kan finde nogle billige kludetæpper eller lignende, så gør det virkelig en forskel, fordi sådan et stengulv faktisk udsender kulde. Og så en masse stearinlys, de varmer mere end man skulle tro 😉
   Håber du klarer det!

 5. Stine K.A. siger:

  Ha ha, åh, det er så rigtigt! Det lærte vi også på den hårde måde. Det var også lidt af en interessant oplevelse at opfatte besøg i Danmark i februar som varmt, det havde jeg alligevel ikke troet, ha. Det sneede og var tis-koldt udenfor, men indenfor, åh indenfor, det var skønt.
  Vores bedste investering overhovedet på det ophold var derfor også en lille varmeblæser, der gjorde stor nytte på både toilet, badeværelse og soveværelse. Ah.

  • Camilla siger:

   Ja, det er helt tosset at glæde sig til at besøge Danmark fordi det er varmt indendørs, selvom det er meget koldere! 🙂

   Men jeg har det på samme måde – nu har vi dog heldigvis fået en del ting, som gør at det slet ikke er så slemt længere, men det bliver aldrig ligesom i Danmark. Og jeg elsker vores fine gasvarmer, der uden problemer kan varme stuen og kontoret op – så mangler vi bare nogle isolerede vinduer 😉

 6. A + K = ♥ siger:

  Haha – jeg er også bare verdens største frossenpind, gudskelov har vi stadig 10 grader i DK, hvilket jo er helt uhørt på denne tid. Men når frosten kommer, er der kun en vej frem – på med uldsokkerne!

  – Anne

Skriv en kommentar