26. november 2013
Hvad vil du være når du bliver stor?

Der har været (alt for) stille på bloggen den sidste tid, og det er jeg slet ikke glad for. Men den der virkelige verden har hele tiden maset sig på og stillet krav og bedt om at komme først i rækken over ting min tid skal bruges på. Dumme den!

Specielt arbejdet har fyldt rigtigt meget de sidste par uger, da der er sket en masse ændringer, masser af vigtige møder og oplæring af nye kollegaer. Jeg arbejder normalt hjemmefra, så en hel uge med 8-9 timers dage på kontoret med 1 times transport hver vej oveni rykker altså lidt tænder ud, når man vant til at være så forkælet som mig på den front 🙂

TastaturDet er ren luksus at kunne arbejde hjemmefra!

I den forbindelse tænkte jeg, at det måske kunne være sjovt at fortælle lidt om hvad jeg egentlig laver, da jeg ikke selv anede, at det overhovedet var noget man kunne arbejde med inden jeg selv faldt over jobbet, og de fleste har lidt samme reaktion: “Kan man arbejde med det?”
Desuden har jeg aldrig haft et godt eller bare nogenlunde fornuftigt svar på det evige spørgsmål “Hvad vil du så lave når du bliver stor?”/”Hvad kan man så blive med den uddannelse?”, så jeg anser mig selv som ret heldig i at være faldet over en branche, som jeg synes er utrolig spændende at arbejde med.

Min stillingsbetegnelse er Research Editor – det siger jo ikke meget, men helt basalt er jeg ansvarlig for at dække en portefølje af lande, som jeg dagligt researcher indenfor finansiel kriminalitet, korruption, organiseret kriminalitet, ulovlig handel af både narko, mennesker og våben (såkaldt trafficking) og terror.
Jeg finder navne på personer i medierne, som er involverede i en af de ting (arresterede, tiltalte eller dømte), og skriver så profiler om dem, som tilføjes til vores database, som kunder kan bruge til screening. Vi fokuserer kun på “de store fisk” – så vi har et vist niveau man skal være over, før vi interesserer os for det.
Desuden laver jeg regelmæssigt større, specialbestilte rapporter om specifikke virksomheder eller personer med samme fokus.

Jeg dækker først og fremmest de lande, som matcher mine sprogkundskaber, men derudover også størstedelen af sydøst-Asien (bl.a. Thailand, Philippinerne, Malaysia og Indonesien), Nigeria og Puerto Rico. Og det er ret interessant (og lidt sært) , at man kan sidde et sted i verden og have ret stor viden om det juridiske system og den politiske situation i lande, som man aldrig har sat sin fod i…

KortDette kort over Asien hænger over computeren – en del af verden, som jeg ikke kendte særligt godt inden jeg fik mit job.

Jeg synes det er superspændende at arbejde med – at bruge det meste af min dag på at læse nyheder fra hele verden, og være en (omend meget lille) del af kampen mod bl.a. korruption, som er en af de største årsager til fattigdom og ulighed i mange lande.

Eftersom det meste af arbejdet består i at researche og skrive, så kan man mere eller mindre udføre det hvor som helst jeg har min computer med mig. Derfor har jeg som fortalt den store luksus at kunne arbejde hjemmefra – og ikke mindst tage på besøg i Danmark i længere tid uden altid at skulle bruge en masse feriedage.

MithjørneMit lille arbejdshjørne – fyldt med bøger og Disney/Tweety/Mummi!

Det er meget kort fortalt lidt om hvad jeg bruger min tid på, når jeg ikke skriver blogindlæg 🙂

Camilla

19 kommentarer til “Hvad vil du være når du bliver stor?”

 1. Rikke siger:

  Sikke et spændende indblik i en travl og enormt spændende hverdag. Jeg anede vitterligt ikke, man kunne arbejde med den slags – men det giver vel egentligt god mening, når jeg tænker over det! Virkelig spændende og enormt anderledes!

  • Camilla siger:

   Jeg er glad for at det er interessant for andre at læse om 🙂
   Jeg er jo efterhånden så meget inde i den verden og omgiver mig med mennesker, der laver mange af de samme ting, så jeg lidt glemmer, at det ikke nødvendigvis er noget andre kender til. Og netop slet ikke, at man kan arbejde med “den slags” 🙂

 2. Irene siger:

  Det lyder da spændende – tænk at kunne jobbe ved siden af sine HP bøger! 😀

  • Camilla siger:

   Ja, det er lidt farligt! 😀
   Faktisk er det ca. 70% af mine yndlingsforfattere, der er her lige ved siden af, så man skal helst ikke blive for distraheret 😉

 3. Camilla siger:

  Wow, hvor lyder det spændende! Jeg anede ikke, man kunne arbejde med det 😀 Hvad hedder den uddannelse, du har taget? Jeg synes aldrig, jeg er stødt på noget, der kunne pege i den retning, du har valgt 😀

  • Camilla siger:

   Jamen, jeg har sådan set heller ikke decideret læst noget, der lige rammer plet i det jeg laver nu 🙂 Det var faktisk ret tilfældigt, at jeg hørte om jobbet (og dermed branchen), og fandt ud af, at jeg havde en “profil”, der passede godt.

   Jeg læste International Relations i 2 år på et skotsk universitet efter gymnasiet, men har ikke en hel uddannelse derfra. Derefter har jeg læst en bachelor i kommunikation og fransk, og en kandidat i kommunikation og IT på handelshøjskolen, så det var ikke nogen åbenlys vej som sådan 🙂
   Men det er helt sikkert min International Relations kombineret med kommunikation, der var vejen til det her job, og det til trods for, at det var næsten 7 år siden jeg havde læst i Skotland, da jeg fik jobbet. Derudover var jeg heldig, at de lige stod og manglede én, der kunne de skandinaviske sprog.

   Helt basalt er det mere selve evnen til at lave god research, der er det primære, og det får man som regel på de fleste universitetsuddannelser. Derudover er det selvfølgelig en fordel, hvis man interesserer sig for internationale forhold, og har nogle sprogkundskaber.

   Så jeg vil vove at påstå, at de fleste uddannelser ville kunne føre hertil – hvad har du tænkt på at læse? 🙂

   • Camilla siger:

    Det lyder til, du har læst flere interessante uddannelser, og jeg synes også, det er rart at vide, du har været nede af flere forskellige veje inden du fik dit arbejde 😀

    Jeg overvejer meget at læse engelsk sprog og internationale studier, men det er mest fordi, jeg synes, det lyder spændende, og ikke fordi jeg ved, hvad jeg kan blive derefter. Jeg overvejer også, at vælge det sikre kort og i stedet læse til lærer – det er bare betryggende at vide, hvad jeg kan blive, når jeg er færdig. Jeg kan nemlig godt være lidt bange for, at jeg ikke rigtig kan bruge uddannelsen til særligt meget, hvis jeg ender med at vælge engelsk sprog og internationale studier.

    • Camilla siger:

     Altså… Jeg kender dig jo slet ikke, og skal ikke sidde og gøre mig alt for klog, men hvis der er noget jeg har lært (og ikke kun i forhold til mig selv) efter jeg er blevet færdiguddanet, så er det, at de færreste ender med at lave dét de havde regnet med!
     Medmindre de decideret uddanner sig til lærere eller læger, så finder folk (ligesom jeg har gjort) ofte lidt forskellige jobs og ender tit med at lave noget helt andet, men som de holder af!

     Så hvis du interesserer dig for sprog og internationale studier, så vil jeg bare sig GO FOR IT! Jeg kan tænke på mange jobs, som ville være oplagt med sådan en uddannelse!
     Det der i mine øjne er vigtigt at huske/indse er, at langt de fleste arbejdsgivere ser mere på din erhvervserfaring og dig som person end de gør på hvilken specific uddannelse du har – specielt når det er sådanne “nyere” uddannelser, som de fleste firmaer reelt ikke kender til andet end titlen…

     Jeg vil vove at påstå, at du kan bruge en sådan uddannelse til rigtig meget! Den er bare meget mere “åben”, og det betyder at du selv skal “finde på” hvad du så vil med den… Eller højst sandsynligt ende med at “falde over” et spændende job eller branche når du er færdig.
     Tænk på, at næsten alle brancher og større firmaer har i dag brug for folk med international viden og sprogkompetencer til rigtig mange stillinger, da de jo allesammen på den ene eller anden måde handler internationalt.

     Det blev meget langt, og jeg håber det ikke er for vrøvlende :), men min primære pointe er: Vælg den uddannelse som du synes er mest spændende! Så skal du nok finde noget at bruge den til 😀

 4. Sidsel siger:

  Det lyder som et virkelig spændende job:) Spændende at høre om stillinger man ikke vidste fandtes, det er en hel ny verden som åbnes op 🙂

  • Camilla siger:

   Ja, det er virkelig sjovt som man kan opdage hele brancher man ikke anede fandtes!
   Jeg har som sagt aldrig været i stand til at svare på det der “hvad vil du være?”-spørgsmål, fordi der ikke var nogen af de “kendte” brancher/job, der lige var dét. Jeg ved ikke om jeg skal arbejde med det samme for altid, men det var om ikke andet netop utroligt øjenåbende at finde et job man slet ikke anede eksisterede 🙂

 5. Søs siger:

  Det findes jo sikkert en maaaaasse stillinger, som man ikke anede fandtes før man høre om dem. Men det lyder da spændende! Hvad er din baggrund ift. uddannelse? Ved ikke om det er gået min næse forbi herinde; så håber jeg du overlever en lille gentagelse 🙂

  • Camilla siger:

   Ja, det er helt rigtigt – jeg støder oftere og oftere på folk, som laver noget jeg slet ikke anede fandtes 🙂

   Ang. min uddannelse, så har jeg læst International Relations i 2 år på et skotsk universitet efter gymnasiet, men har ikke en hel uddannelse derfra. Derefter har jeg læst en bachelor i kommunikation og fransk, og en kandidat i kommunikation og IT på handelshøjskolen i Århus 🙂

   Jeg har skrevet et lidt længere svar til Camilla længere oppe, men helt basalt, så tror jeg som nævnt ikke det var specifikt hvilken uddannelse jeg har, men at man er universitetsuddannet (eller lign), fordi det som regel betyder, at man har en del erfaring med research. Og så er sprogkundskaber ret vigtigt, da vi jo læser originale kilder for så vidt muligt 🙂

 6. Nikoline siger:

  Dejligt indlæg – og spændende smugkig til bogreolen!

  • Camilla siger:

   Tak 🙂
   Ja, det er P til Z, der er her ved siden af mig, så det er jo gode sager 😉 Jeg må se om jeg ikke en dag kan finde på at lave et lille indlæg med hele herligheden 😀

 7. Karina siger:

  Sikke et fint indlæg og en fin blog du har 🙂

 8. Eeyorenyk siger:

  Lyder som et super spændende job. Måske det er sådan ét jeg skal prøve at gå efter, en dag. Min lærer har lige rost mig for at være en god researcher. Haha. 😛

 9. Hvor spændende, hvem ansætter den slags research editors?

Skriv en kommentar