13. februar 2014
Calçotada!

Fra januar til slutningen af marts er det tid til calçotada for catalanerne!
Den normale søndagsfamiliefrokost bliver ofte udskiftet med en tur til et af de mange steder udenfor byen, som serverer den traditionelle spise – og for nylig var jeg så heldig at blive inviteret med til en fødselsdags-calçotada!

Jamen, hvad er så calçotada? Det er ganske enkelt spisningen af calçots.

CalcotsBlandingen af de varme løg og den søde dressing er helt perfekt!

Forestil dig forvoksede forårsløg, som bliver smidt på en grill, indtil de yderste lag er helt sorte. Så bliver de på store fade bragt til bordet, hvor gæsterne sidder klar udstyret med plastikhandsker, vådservietter og hagesmæk! Man holder calçot’en op ved den grønne ende, trækker de yderste brændte lag af, dypper enden i en skøn romesco-sauce lavet på grillede peberfrugter, lægger nakken tilbage og sænker den lune calçot lige ned i munden!
Gentag indtil du ikke kan mere 🙂

Eating1Eating2

Udover selve calçots’ene får man tit grillet lam og pølser efterfølgende med aïoli (fransk hvidløgsmayonnaise), og en crema catalana til dessert (som en creme brulée med krydderier).
Desuden bliver bordet løbende fyldt med de såkaldte porrons fyldt med både hvidvin og senere sød moscatel – det er en udfordring at drikke godt og flot fra sådan en flaske, men det er altid sjovt, omend ikke kønt, at forsøge sig!

PorronJa, kønt er det ikke! Men jeg vandt i hvem der kunne få porron’en længst ud!

Der er noget helt specielt over at sidde sammen med en masse andre voksne mennesker, der alle er iklædt hagesmæk, og spilde og grise og grine og bare hygge i øjeblikket. Der var flere af de andre gæster til fødselsdagen, som jeg aldrig havde mødt før, men jeg skal love for man hurtigt lærer hinanden at kende, når man sidder med rød sovs ned af hagen og vildt snaskede fingre!

TrainVi tog toget ud til den fine station – Les Planes

Hvert år arrangerer de forskellige barrios (nabolag) i Barcelona store calçotadas midt på gaden i kvarteret, og naboer og tilkommere sidder side om side ved kæmpe langborde fyldt med calçots, romesco-sauce og porrons.
Det siger det hele, at man simpelthen har et ord, der udelukkende betyder den hygge og oplevelse, der er ved at spise de lækre calçots – og personligt glæder jeg mig allerede til min næste calçotada!

8 kommentarer til “Calçotada!”

 1. Gitte siger:

  Hvor er det fedt mann!!! Det vil jeg prøve!!

 2. Hehehe! Det ser herligt ud! Jeg kender ikke den tradition, men det lyder sjovt 🙂

  • Camilla siger:

   Det var simpelthen så hyggeligt og morsomt!

   Jeg troede faktisk oprindeligt, at det var noget generelt spansk, men det viser sig at være ret catalansk. Og det er slet ikke til at undgå at være opmærksom på, at det er calçotada sæson lige nu 😉

 3. Rikke siger:

  Sikke en fantastisk tradition! Hyggelig, fjollet og tilpas anderledes på samme tid 😀 Det gad jeg godt prøve!

  • Camilla siger:

   Ja, det er sådan en morsom og superhyggelig tradition!

   Jeg er så glad for endelig at have prøvet det, og render nu rundt og prøver at overtale alle mulige til at vi skal gøre det igen inden sæsonen er slut 🙂

 4. A + K = ♥ siger:

  Lyder så godt 😀 Desuden en meget elegant spise B-)

  – Anne

Skriv en kommentar